Sommar på Arki

I måndags kom sommaren till Sally. Inte metrologiskt kanske men vår definition på sommar är att vi byter från sittbrunnstält till soltak och det gjorde jag i går. Solen värmer rejält nu och man behöver skydda sig, även under gång och då kommer soltaket upp.

I går fick jag en fin segling de 10 sjömilen från Lipsi till Arki. I strålande solsken och mycket svaga vindar på ett smult hav tog seglingen fyra timmar. Först plattläns längs med Lipsis västsida. Med Code 0 i lovart får vi en stor segelyta på ett lätthanterligt sätt och kan göra fart i lätt vind om havet är smult. Andra halvan blev det sträckbog nordost ut till Arki.

Arki är en av de minsta öarna i området med en trång liten mysig hamn. Som vanlig här i Grekland förtöjer jag med aktern mot kajen och eget ankare i fören. Vi kan köra ankarspelet från sittbrunnen, det är en stor fördel när man ska manövrera båten ensam. Snälla blivande båtgrannar brukar också finnas som kan ta emot aktertamparna.

Vid hamnen ligger ett litet torg med ett par bra restauranger. Jag äter gott, till mycket rimliga priser, tillsammans med Carl-Johan som kommer framåt kvällen. I den grundare delen ligger lokala fiskare som sitter på kajen i solen och lagar när. Längst in har några äldre herrar en hel flottilj av modellbåter. Vi förmodar att de ska säljas till turisterna under sommaren.

Jag tillbringar några dagar på Arki. I flera dagar har jag nu försökt betala den båtskatt som införts i Grekland. Det ska man göra via en hemsida. I teorin väldigt praktiskt men sidan vill inte fungera trotts upprepade försök. Till slut sätter jag väckarklockan på halv sju en morgon och då funkar det alldeles utmärkt. Carl-Johan som är kvällsmänniska lyckas lika bra klockan två på natten samma dag. Tydligen är systemet hårt belastat under mer humana tider.

Var dag tar vi promenader på ön. Från kyrkan på kullen ovanför hamnen har man fin utsikt över öarna runt omkring. Den heliga ön Patmos i väster och Turkiets berg i öster. I norr de stora öarna Ikaria och Samos. Och söderut (nedan) alla små öar ned mot Leros.

Efter några dagar kommer Elisabeth och Per-Olov på Swona upp. Nu är vi tre Svenska båtar bland de tiotal som får plats i hamnen. Det blir flera trevliga stunder och promenader.

Per_Olov, Elisabeth och Carl_Johan