Antika Same, Sámi

I dag har vi varit på skogspromenad och bergsklättring. Vi gick upp till den antika staden Same som blomstrade från 500 f Kr till 200 e Kr. Staden byggdes på två kullar ovanför viken och det var en ordentlig uppförsbacke att komma dit. Bergen här är lummigt gröna och vi gick en slingrande skogsstig upp till den mindre kullen Agioi Fanentes. Här användes under bysantinsk tid de gamla stadsmurarna och tornet till väggar mm i ett stort kloster.

Därifrån går vi landsvägen till huvudkullen. Från den ser man branten vi gick upp till klostret.

Det är inte mycket kvar av den gamla staden men en fantastisk utsikt över sundet och omgivningarna. Man kan förstå att man valde att bygga här.

Det ska gå en stig ned igen men vi hittar den inte. Vi ger upp och börjar gå landsvägen nedåt i stället. Som tur är får vi lift med en tysk journalist för vägen visar sig vara lång och ganska tråkig. Väl nere kommer ett par ungdomar som vi träffat längs vägen och hejar. Det blir fika i sittbrunnen med detta trevliga läkarpar från Hamburg som var väldigt nyfikna på hur det var att leva på en båt.