Gaeta

I går funderade vi lite på vart vi vill gå. I förgår fick vi gå förbi en intressant hamn och nästa hamn på listan är Amalfi men även den är öppen för sydlig dyning. Den är dessutom väldigt dyr, liksom flera andra alternativa hamnar. Beslutat blir därför att, liksom på nedvägen, hoppa över de dyra hamnarna kring Neapel med en nattsegling. Vi tänker att vi kan hyra bil för mindre pengar än hamnavgifterna och köra ned dit senare i höst.

Efter att ha ätit lunch och plockat ordning lämnar vi Agropoli strax efter två. Vi har svag vind från nord men fint väder och lugnt hav så vi bestämmer oss för att segla. Vi ska gå ca 80 sjömil och har god tid på oss. Vi kryssar i en och en halv timme och under tiden vrider den lätta vinden sakta 60 grader fram och tillbaka. Det utnyttjar vi så att vi i alla fall kommer fyra sjömil närmare målet innan vinden dör.

Motorn kommer till heders och i utdöende vind och ökande dyning kör vi nordväst ut mot sundet innanför Capri. Mörkret har lagt sig när vi passerar innanför Capri. Inte lika mycket båtar denna gång, men vi hjälps åt att hålla koll på dem innan Eva går och lägger sig. Håkan kan sedan segla i ganska svaga vindar över Neapelbukten. Stundtals fin sträckbog med Code 0 under fyra timmar.

Nästa sund vi ska passera ligger innanför Ischia och Procida och dit kommer vi vid tretiden. I lä under fastlandet försvinner vinden men den kommer tillbaka igen då vi passerat sundet efter en halvtimmes motorgång. Nu lite mer emot så det blir sträckbog med krysstället. Håkan går och lägger sig och Eva får tilltagande vind som vrider med lite och seglar sedan resten av natten med god fart norrut.

Det går så bra att vi är lite för tidiga när vi närmar oss Gaeta som ska bli vår vinterhamn. Vi rullar in lite segel och slörar med maklig fart vidare medan vi äter frukost. Vid halv nio har vi kommit nära och ringer marinakontoret för att höra om vi kan få komma in, och det kan vi. Vi får sedan vänta en stund medan de fixar till vår plats innan vi kan förtöja vid halv tio tiden. Staden verkar just så fin som vi hoppats och hamnen är väldigt trevlig med en familjär stämning.