Maddalena

Det blev en extra dag med mycket vind innan den till slut blåste nacken av sig natten till igår. Vi vaknar till en nästan spegelblank vik och strålande solsken. Det där med solen låter kanske härligt hemma i soffan men för oss är det inte enbart positivt. Det blir stekande varmt, speciellt om man går i land.

Efter frukost och morgondopp satte vi segel och gav oss ut i skärgården som finns här på nordöstra sidan av Sardinien. Ett antal öar med klippor i granit. Skärgården är vida berömd och numera ett naturreservat som man måste betala för att segla i, eller snarare ankra i. Nu har semestrarna börjat så här är jättemycket båtar och fullt i de många fina ankarvikarna.

Vi hade inget tillstånd men kunde segla runt lite och bland annat passera La Maddalena, huvudorten, innan vi seglade ned till en vik på själva Sardinien där man ankrar gratis.

Vi ankrar innanför några små holmar. Här var det full fart på seglarskolan med optimistjollar på eftermiddagen. Ganska mycket semesterhus längs stränderna och vi hörde svenska några gånger på vår kvällspromenad.

Utan att veta om det hade vi ankrat lite utanför en stor marina och det var ganska många båtar som passerade på väg in under söndagskvällen. Men när solen gick ned så blev det lugnt och skönt med en stilla nattbris som svalkade båten.

I morse åt vi sista brödbitarna och i går hade vi bara lite korv kvar att äta till middag. Det ekade i kylskåpen så nu var det hög tid att handla. Vi kör ca 5 sjömil upp till Palao som är färjehamn och lite centrum för all trafik till Maddalenaskärgården. Här var det full fart på förmiddagen men vi hittar en ledig plats med en bra sandfläck utanför hamnen. Där ligger Sally bra medan vi går i land för att proviantera.

Det blir en svettig promenad upp för backarna i stekande sol innan vi hittar en stor livsmedelsbutik uppe på krönet. På vägen har vi sett en fin grönsakshandlare som vi besöker på vägen tillbaka. Väl ombord vakuumpackar vi maten så att den ska hålla sig bättre och ta mindre plats. Nu har vi laddad för att klara minst en vecka. Håkan tar dingen i land en sista gång för att slänga alla förpackningar.

Efter en kopp kaffe och en macka kan vi ge oss av. Vi kör ut ur hamnen för att ladda batteriet (vi har numera bara ett), och göra vatten, och kryssar sedan ut i skärgården – härligt svalkande. Skärgården är inte så stor, totalt har vi gått 13 sjömil från södra ändan via Palao upp till den nordostligaste ön, Santa Maria, där vi hittar en fin vik med ledig boj. På nätet har vi nu löst seglingstillstånd för en vecka. Det kostade 620 kr och ger oss även tillgång till parkens bojar.

Nu ligger vi här utanför en fin sandstrand medan solen går ner i väster. Vi ligger på drygt fyra meters djup men vattnet är så klart att så det är inga problem att inspektera kätting och sänke från båten.