Marocko

I dag gick vi upp lite tidigare än vanligt. Eva skulle ta prover och sedan skulle vi tanka båten innan vi kunde ge oss av. Gibraltar är skattefritt så här kostade dieseln bara 5,93 kr/liter. Det är mindre än hälften mot vad vi normalt betalar så det gällde att passa på.

Vi hade lä under klippan för ostvinden men när vi närmar oss udden lever sundet upp till sitt rykte som blåshål. Prognosen var 5-7 sekundmeter, det blåste över tio. Men fort gick det söderöver i halvvinden. Långa stunder snittade vi över åtta knop i den guppiga sjön. Sundet är väldigt trafikerat och vi fick väja för flera stora fartyg innan vi kunde falla av ned längs den Marockanska ostkusten.

Vårt mål var Marina Smir, en modern men ganska nedgången marina där man kan klarera in. Nu har vi lämnat EU så här ska man besöka inte bara marinakontoret utan såväl passpolis som tull, och sedan marinakontoret igen. Alla var väldigt trevliga men det tog en dryg timme innan alla formaliteter var avklarade.

Här är bara en dryg halvmeter tidvatten så man kan förtöja längs kajen. Här ligger vi bra för de väntande västvindarna.