Gibraltar

Nu har vi varit i Gibraltar i fyra dagar. Vi har haft bra väder och upplevt mycket. Vi seglar tidigt på säsongen så vi har lyckats få en plats mitt i stan på Queensway Quay Marina. Jättebra läge och så här års rimliga priser med nära till allt. Med Judit och Alister på Money Penny på bryggan bredvid har eftermiddagarna varit mycket trevliga. Och nu är vi i Medelhavet där man förtöjer med aktern till och lina i fören, de bekväma fingertpontonernas tid är förbi.

Vi har verkligen uppskattat Gibraltar. Första dagen tog vi cyklarna och cyklade så långt söderut vi kunde komma, till Europa Point. Där finns fyren Trinity från slutet av 1700-talet och en stor morske. Moskén ska vara mycket fint utsmyckad men den var inte öppen för besök. Sedan fortsatte vi längs östkusten och kom så småningom runt hela klippan.

Nästa dag blev en heldag på klippan. VI tog linbanan upptill mittentoppen och vandrade sedan sakta runt och så småningom nedåt. Men först tog vi oss bort till den södra toppen. Hela klippan är ett naturskyddat område (inträde) och här bor de berömda Berber aporna. Det finns ca 200 st i sju flockar och man ser dem över hela klippan.

De är väldigt vana vid turisterna och man får passa sig så att de inte tar mat eller annat från en.

Men, de var betydligt fredligare än vad vi förväntat oss och vi kunde komma riktigt nära (med alla fickor och väskor stängda).

Halvvägs ned ligger St Michels grotta. Trotts att den varit både ammunitionsförråd och planerat krigssjukhus så fanns det fortfarande imponerande stalagmiter och stalaktiter att häpnas över.

Vi gick inte till allt första dagen på klippan så nästa dag ville vi besöka den norra delen där det finns intressanta tunnlar och annat att titta på. Gibraltar har ju i många hundra år varit en fästning och klippan är genomborrad av tunnlar, från norr till söder och öst till väst. Dagen började med många trappor och uppförsbackar då vi skulle ta oss tillbaka ca 150 m upp på berget.

Efter den positiva överraskningen med guide i Sevilla så betalade vi 16 pund för guidning i tunnlar från andra världskriget. Totalt bortkastade pengar. En uttråkad ung tjej som hade lärt sig ett manuskript utantill försökte få runt oss i nästan tomma tunnlar så fort som möjligt. Däremot tyckte vi tunnlarna från belägring i slutet av 1700 talet var bra. Mycket illustrationer och bra information. Inte kostade det något heller om man löst inträde som vi gjort (däremot hade vi fått förlänga det en dag vid grottorna dagen innan)

I dag har vi provianterat, skaffat gästflagg och Euro i småsedlar och förberett oss och båten inför morgondagens segling till Marocko. Där är telefon dyr och internet sporadisk så var inte oroliga om det dröjer några dagar med nästa inlägg.