Medelhavet

Nu är vi i Medelhavet!

Vi lämnar Barbate vid tiotiden i stråland sol och i sällskap med Money Penny. Slör i lätt vind med Code 0 som driver oss framåt i dyningen med en fart strax under det vi skulle göra för motor. Med en knop motström gör vi 3-4 knop över grund. Det känns lite konstigt att segla med land på båda sidor. Det har vi inte gjort sedan Engelska kanalen. De sista 2 000 sjömilen har vi haft hela Atlanten om styrbord. Nu ser vi i stället de höga bergen på Afrikanska sidan.

Vi går så att vi ska få medström in genom Gibraltar sund. Det innebär motström på förmiddagen och vid en udde blir den ganska stark. Det blir till att trycka på med motorn innan vi kan börja segla igen. Sedan har vi läns med spirad fock ned till Tarifa medan strömmen avtar sakta.

Tarifa är västra Europas sydligaste udde. När vi rundar är vi på 36 grader nordlig latitud, 22 grader syd om Ljungskile. Det är mindre än tio sjömil till Afrika.

Strömmen vänder strax innan udden och sedan blir det god fart upp till Gibraltar.