Lagos

Vilken fantastisk dag på havet vi hade i går! Vi lämnade Cascais vid tiotiden i strålande solsken och sommarvärme. Strax söder om hamnen fick vi en fin ostlig till nordostlig vind som gav oss bra fart söderut. Cascais med Sintrabergen som vi besökte i går försvann sakta i aktern.

Vi seglade mestadels med vår Code 0 men fick två gånger rulla in den för att det blåste för mycket och två gånger rulla in den för att det blåste för lite. Som ni förstår varierade vinden ganska mycket i styrka men nästan inte i riktning. Ofta kunde vi hålla mellan 4 och 6 knop. I början uppemot 7 men efter lunch varierade det mellan 3 och 4.

Under andra gången för motor vände vinden till nordväst och vi kunde ganska snart rulla ut Codo 0 igen och slöra vidare i ca 5 knop på et platt, klarblått hav. Hela dagen har vi haft högsommarvärme, seglat i shorts och njutit sol från klarblå himmel. Synd att dagarna är så kort nu. Redan vid halv sju försvann solen under en knivskarp horisont. Då blev det inte lika varmt längre…

Men, vi ska inte klaga. Det blev inte så kallt under natten, som minst ca 18 grader. Och det blev en fantastisk natt. Fram till midnatt kunde vi segla i nordvästliga måttliga vindar. Det var så lugnt på havet att det gick att sova i förpiken. Halvmånen sjönk sakta mot horisonten och la en silvergata över havet. Vid midnatt dog vinden och det blev motorgång. Fantastisk stjärnhimmel med mars i öster och mareld som glittrar i svallvågorna.

I soluppgången rundar vi sydvästhörnet Cabo da São Vicente. Här får vi en lätt nordan och vi kan segla i ungefär 15 minuter innan vinden dör igen, mitt i frukosten, sedan vi kommit in under de höga klipporna. Det blir fortsatt motorgång, nu österut medan solen stiger på klarblå himmel. Vi passar på att göra vatten så att vi kan gå i hamn med fulla tankar.

Vid tolv går vi in i vår planerade vinterhamn, Marinan i Lagos på algarvekusten. Då har vi gått ca 124 sjömil från Cascais på 26 timmar. Av dessa har vi kör motor (mestadels ganska sakta för att sova gott) i 12 och seglat, ibland ganska sakta 14 timmar.