Sintra

I dag har vi varit på en heldagsutflykt med buss. Vi löse var sitt endagarskort för bussarna och åkte iväg med linje 403. Den går längs kusten ut till Cabo da Roca (kontinentens västligaste udde) och sedan vidare till mytomspunna sagovärlden Sintra. Sintra var i många hundra år ”sommarställe” åt kungafamiljen och många andra med gott om pengar.

I gamla staden ligger National Palace med sina karaktäristiska två skorstenar som uppfördes på 1500-talet. Annars är de äldsta delarna betydligt tidigare och av moriskt ursprung. Ett fantastiskt slott med en fin utställning i många grandiosa salar. Inte minst taken var imponerande, t ex detta i fregattsalen.

Efter lunch vid slottet var det dags för nästa buss högre upp bland bergen. Där ligger sagoslottet Pena Palace som ”byggdes” 1839 av kung Ferdinand II. Egentligen restaurerade han och byggde om och ut ett gammalt kloster på den 500 m höga klippan. Runt slottet ligger en stor park med fina promenadvägar. Bland annat upp till bergskedjans högsta topp 528 m.ö.h. Hit gick vi och då får man denna fantastiska vy över slottet och omgivningarna med atlanten i bakgrunden.

Dagens avslutades i Cascais smala gränder med den godaste bläckfisk vi hitintills ätit.