Gijon

Nu har vi legat en dryg vecka i Gijón, eller Xixón som det skrivs på Asturiska. Gijón är en stor stad men gamla staden är inte så stor och hamnen är väldigt skyddad med en bra marina nära till det man behöver. Vi kom hit i söndags (13/8) efter en fin segling i medvind. Första delen var det måttlig vind så vi fick till slut chans att torka vår genaker. Efter några timmar friskade vinden, då blev det plattläns med spirad genua. På udden norr om staden står detta monument. 

Vi tillbringade måndagen med att handla och fixa bussbiljett till Eva som skulle flyga hem på tisdag förmiddag. Måndag kväll var det stor fest på stan. Våra nyfunna Hollänska vänner, Adeline och Hans på Indigo, hade lyckats prata till oss ett bord till klockan åtta på kvällen, om vi lovade att gå vid tiotiden. Ingen normal Spanjor äter middag så tidigt, vi var helt ensamma första timmen. Jättegod mat och gott lokalt vin. Stort och långt fyrverkeri runt midnatt imponerade. Det blev en mycket trevlig och ganska sen kväll. 

På tisdag efter frukost bar det av till flygbussen. När Eva åkt började ”vårutrustningen” för Håkan. Vi har nu seglat 2 000 sjömil. Motorn hade gått över 150 timmar och vi har varit ute 16 veckor vilket väl motsvarar en säsong i Sverige. Båten behövde gås igenom från för till akter. Det var dags att ta fram listorna från upptagning och vårutrustning. 

Nu är båten genomgången, motor, watermaker, vinschar mm servade, tågvirke tvättat och taglat, sittbrunnen vaxad, och mycket mer. Dessutom är ett antal punkter på ”att göra listan” avklarade. Bland annat installerades reläeer som inte tillåter våra pumpar att gå mer än några minuter. På så vis skyddas de från att gå torra. När vi kör motor eller seglar i frisk vind kan det vara svårt att höra om de går eller inte. 

Nu får Håkan också åka hem. Vi räknar med att segla igen på torsdag 31/8 och då ta oss ganska fort väster ut för att njuta Galisiska kustens alla ”Rior” innan det blir höst här nere.