Sark och Jersey

Efter frukost i lugn och ro lämnar vi Herm. Planerad dagsetappen är ca 4 sjömil. Det blir en fin segeltur över sundet i sidström. Fascinerande hur man måste styra för att komma dit man vill när strömmen sätter mellan en och två knop i sidan. Tur att det finns elektroniska hjälpmedel.

Vi hittar en bra boj i Gosselin Habour på Sark och tar dingen i land. Sedan börjar klättringen uppför trapporna. Sark är en hög ö med branta kuster, lite större än Herm men inte så mycket. Det bor drygt 500 personer mer eller mindre permanent på den delvis självstyrda ön. Intressant att notera att styret blev demokratiskt först 2009. Fram till dess hade ön ett feodalt styre med ”The Signeur” och ett antal storbönder i ett öråd. 

Väl uppe är utsikten fantastisk. Vi vandrar vidare in över ön och träffar ett ungt Danskt par som varit ute ett år och nu är på hemväg igen. Huvudgatan mitt på ön har det ambitiösa namnet The Avenue, trotts att bilar inte finns på ön. Här står ett antal hästskjutsar uppradade för att ta turister runt ön. Men eftersom vi redan gått nästan halvvägs väljer vi att vandra vidare i hettan efter en stärkande lunch på puben. 

Vi går en fin kuststig ned till La Coupeé, det smala näset mellan stora och lilla Sark innan vi vänder tillbaka till båten. 

Väl ombord känner vi att dyningen ökat. Det rullar ordentligt i ankarviken. Vi bestämmer oss då för att lämna och får en fin eftermiddags/kvällssegling ned till Jersey.

St Hellier blir den första hamn vi kommer till där det är trångt och vi kommer att ligga som tredje båt ut. Sedan börjar cirkusen. Fransmannen innerst som redan från början deklarerat att han ska segla klockan 6 (eller 7 vår tid) litar inte längre på att vi ska flytta på oss som vi lovat utan insisterar på att få ligga längst ut vilket leder till en omständlig rockad. Till slut kan vi avsluta dagen med lite snack med granbåten medan mörkret lägger sig.