Boven i dramat

Efter en hel del analyserande och letande tror vi oss nu veta vad som hände när instrumenten dog. Det var en dålig kabel i Seatalknätverket som delvis glidit ur en klämkoppling. Detta ledde först till att den port på vår MUX som kabeln var ansluten till dog. Vilket i sin tur ledde till att vi inte fick någon GPS signal till vår plotter.

I nästa steg blev det kortslutning i Seatalknätverket som gjorde att en säkring löste ut – då dog alla instrumenten inklusive autopiloten. Säkringen sitter gömd i ett hörn längs in i den akterhytt som vi använder som stuvutrymme. Håkan försökte krypa in och kolla mitt i natten men det var svårt att se något.

Så här skulle det sett ut från början. I stället hade parterna bara blivit instuckna i klämkopplingarna och med lite spretiga kardeler…

Nu är kabeln fixad och säkringen bytt. Alla system fungerar i princip men vi får inte längre någon GPS signal till vår plotter vilket gör den mindre värd än ett gammalt papperssjökort. Däremot funkar skärmen fortfarande som radarbild vilket kan vara viktigt utanför Portugal där det ofta är dimma.

Eftersom vi kan se position och AIS information på vår dator vid navigationsbordet har vi fortfarande full funktion. Nackdelen är att vi inte längre har någon bra reserv och att vi måste lämna sittbrunnen för att se detaljerad information. Men nära kusten, i hamninlopp mm, kan vi använda vår padda i sittbrunnen som plotter (utan AIS information).

Vi har nu beställt en ny MUX till Muros. Leverantören, ShipModule, har varit väldigt hjälpsamma och vi har varit nöjda med deras MUX så vi ville gärna ha en lika dan. Vi kanske kommer att få vänta några dagar extra beroende på om vi eller MUX:en kommer först. Som tur är, är vi välkomna att ligga i de Galisiska hamnarna. Om de aviserade lättnaderna kommer, så kan vi till och med ta promenader tillsammans i de vackra omgivningarna.

Håller väderprognoserna så provianterar vi i morgon och seglar sedan torsdag förmiddag med det västgående tidvattnet efter att först ha tankat diesel på morgonen.

3 reaktioner på ”Boven i dramat”

 1. Hej på Er

  Skönt att höra att ni hittat felet, det är alltid ”något med det elektriska” och saker sitter aldrig där de borde när något händer.
  Sköt om Er
  Kram
  Bengt och Tina

 2. Lite spänning är bra
  Att bli utan den kan bli ännu mer och lite väl spännande
  Hoppas MUXen når fram

  Segla väl
  LO & Raya

 3. Håller alla tummar och tår att ni slipper fler obehagliga överraskningar! Följer er på MT och VF.
  Kram

Kommentarer är stängda.