Vi ber Poseidons om hjälp

I går seglade vi nästan skärgårdssegling. Vi följde Evias sydostkust och seglade innanför de flesta öar och skär längs kusten. Det började med plattläns för bara Code 0 och ett antal gippar. Sedan vrider vinden mot nordost och det blir slör och till och med sträckbog en kortare bit. Vid det laget har vi byiga fallvindar upp till nästan kulingstyrka och seglar för revad stor och fock.

Det gick undan med vind och ström så redan vid tvåtiden ankrar vi i den fina viken Vasilikoviken på södra Megalonisos med en stor och ren sandbotten. Så bra ankarbotten har vi inte haft på länge. Det låg ganska många båtar i viken men längst in på drygt fyra meters vatten fanns det platts för oss.

Riktigt kraftiga vindbyar på eftermiddagen och fram emot kvällen en hel del sjö som gör vår tillvaro lite obekväm. I skymningen ser vi en svensk båt segla in i viken. Det är Tommy som vi inte sett sedan Portugal för snart två år sedan. Vi ror över och hejar på honom och pratar en stund. Den ganska höga sjön som stundtals kommer in i viken gör att vi inte vill gå iland med dingen så det blir inte några kort. Klicka här för att se och läsa om vännerna på Wilmas besök i våras.

I morse seglade vi vidare efter en natt som varit förvånansvärt lugn. Gode fart i slör med Code 0 och storsegel i mellan 7 och 8 knop. Efter några timmar vrider vinden som vanligt mer på ost och det blir läns. Då måste vi rulla in storseglet för att Code 0 ska fylla. Vi har kommit fram till att detta ändå är snabbare än stor och fock.

Vid lunchtid kan vi ankra i fin sandbotten under kap Soumion. Där står Poseidons tempel högt upp på udden och har gjort så i snart 2 500 år. I alla tider har sjöfarare här sökt lä för vinden och inväntat bra väder för vidare seglats ut i Egeiska havet. Inte konstigt att man då tagit sig upp på den ca 70 m höga klippan för att se ut över havet och för att be gudarna om hjälp.

Poseidontemplet, som byggdes 440 f Kr, står fortfarande kvar med flera av sina kolonner. Det är en imponerande syn från sittbrunnen. Naturligtvis går vi upp. Betalar gladeligen de 8 € per pers det kostar för att gå in på tempelområdet. Även vi sänder en tanke till Poseidon om hjälp på färden för oss och våra seglarvänner.

Sally ligger längst bort till vänster i bild.

Nu har vi tagit oss en bra bit söderut och ligger i inloppet till Atenviken. Så här har vi seglat under de dryga tre veckor som gått sedan Halkidiki:

Först seglade vi till och genom Sporaderna och in i Volosbukten
Sedan ned längs Evias västkust och över till Soumion utanför Aten.