Två gamla städer

I dag skulle vi få fint besök. Evas dotter Sara och barnbarnet Isak var på väg med flyg från Göteborg och vi hade hyrt bil för att hämta dem på Roms flygplats. Strax efter det att vi hämtat ut bilen vi hyrt ör att hämta dem får vi reda på att planet var försenat. Då fick vi mer tid på oss att handla i den lite större staden Formia, några mil från Gaeta. Här fanns det mesta vi behövde – och lite vi inte viste vi behövde i ett stort köpcentrum.

När vi lastat allt ombord och ätet lite lunch inser vi att vi fortfarande har gott om tid. Då bestämmer vi oss att köra lite omvägar norrut och passa på att besöka några gamla städer på vägen. VI börjar med att köra in bland bergen innanför Gaeta till Itri. Itri är en gammal stad på en hög klippa längs den gamla vägen Via Appia (som bygders 312 f Kr) mellan Rom och Neapel. Borgen på toppen byggdes 100 f Kr och staden har sett många krig och slag, senast under andra världskriget då stora delar förstördes.

Ett fascinerande nätverk av smala ringlande gränder sträcker sig mellan husen på klippan. Svårt att fotografera på bredden. Från Itri kör vi ned en ringlande väg till kusten strax norr om Gaeta. Där ligger den fina staden Sperlonga på sin klippa. Här hade Kejsare Tiberius sin villa och staden är kanske mest känd för de romerska skulpturer som upptäcktes på 1950 talet i en grotta under staden. De ska vi titta på en annan gång.

Vi nöjde oss med en kortare promenad bland gränderna och en kaffe innan det var dags för två timmar i bilen till Fiumicino där vi låg i somras. Där åt vi middag innan vi till slut kunde plocka upp två trötta flygresenärer och köra till båten.