Vulcano

I måndags morse lämnade vi Panarea. Återigen en dag med bleke och platt hav. Vi passar på att ladda batterier, tvätta och göra vatten på väg ned mot Lipari där vi tar en sväng utanför huvudorten med sitt fort. Även i dag möter vi en sköldpadda på vägen.

Sedan fortsätter vi till den sydligaste ön Vulcano. Ön som uppstod ur havet år 183 före Kristus och gett namn till alla eldsprutande berg. Ja i alla fall enligt en uppgift vi hittat, en annan säger att det var norra delen som uppstod år 21 fK.Vi ankrar i viken på nordvästsidan i Porto di Ponente innanför Sirenernas stenar, Scoglio delle Sirene.

Här ligger vi nedanför den aktiva ”Vulcano della Fossa” och vi ser hur det ryker ut marken runt kratern. Vulkanens ser ut som efter det senaste stora utbrott 1890. De senaste åren har gasaktiviteten varit mycket starkare än tidigare. Det sägs att vulkanen har nära till nästa utbrott som historiskt inträffar vart 110-130 år, vi hoppas nästa inte blir medan vi är här.

Vi köper färsk fisk direkt från en fiskare till middag. Tre små fina dorado som vi steker till kvällen. I övrigt tillbringar vi eftermiddagen med att bada och ha det bra. I går sjösatte vi dingen och tog en tur på land. På andra sidan näset ligger öns hamn med mycket färjetrafik. Här finns också ett omtalat och förmodat hälsobringande gyttjebad. VI tycker mest det osar svavel när vi förundrat tittar på alla galna människor i pölen.

Albatros har gått upp tidigt och tittat på Stromboli innan soluppgången. De kommer körandes och ankrar i viken. Trevligt återseende och gemensam middag i land medan vi gör upp planen för bestigningen av vulkanen nästföljande morgon. Då går vi upp tidigt för att få skugga under klättringen upp.

Det blir ändå ganska jobbigt och svettigt i värmen. Belöning en blir stor med fantastisk utsikt över arkipelagen medan vi njuter en välförtjänt rast vid kraterns kant. Sedan bär det av ytterligare uppför, till näst högsta toppen, ca 350 möh. Ännu bättre utsikt och nu ser man svaveloset från kraterns sidor. På vägen ned kommer solen och vi känner oss nöjda med vår tidiga morgon.

Natten innan hade det börja komma in dyning från väster som rullade båten och störde nattsömnen. Prognosen är ökande våghöjd så efter bad lämnar vi Vulcano för att segla mot Siciliens nordkust.