Agropoli

Vi fick sova lite längre i går morse, då vi inte ankrat och kommit till ro förrän efter fyra på morgonen. Vi väcks av svall från färjor och fiskebåtar vid halv nio och tänker att det är lika bra att segla vidare vilket vi gör – i makligt tempo för Code 0 medan vi äter frukost.

Sedan vrider vinden emot och dör ut så det får bli motorgång igen medan vi väntar på utlovad sjöbris från väst vridande mot nordväst. Men så blir det inte. I stället möts vi av en tilltagande sydvind och växande sjö. Inte riktigt den segling vi tänkt oss och kanske inte idealiskt för vår planerade hamn som är liten och öppen mot söder.

Eftre att ha kört på en stund mot vind och vågor inser vi att vinden nog kommer att stå kvar ett tag så vi faller av och rullar ut. Gör sedan god fart in mot Agropoli som ligger på nordsidan udden vi var på väg mot. Här var det lugnt och skönt när vi kommer in så vi passar på att tanka innan vi lägger oss på en av platserna nästan längst ut på piren. Dessa är kommunala och gratis första natten. Större delen av hamnen är annars upptagen av privata aktörer och de gör sitt bästa för att locka in oss.

Vi förtöjer med aktern mot kajen och med två linor i fören nedanför den mäktiga klippa på vilken Agropolis gamla stad ligger. Ibland kan det vara bra när det inte blir som tänkt. Agropoli visar sig vara en charmig, levande stad med ett rikt folkliv. Bortsett från några enstaka tyska röster hör vi enbart Italienska när vi tar ett glas vin på torget i skymningen.

Vi bestämmer oss för att stanna en dag till. Provianterar och grejar lite med båten. Strax efter lunch kommer Svenska båten Albatros med Annika och Pelle ombord och lägger sig bredvid oss. Det blir en ganska lång och trevlig fika. Sedan tar vi en tur upp i gamla staden på berget. För var sin Euro får man gå in i den gamla borgen. Inte så mycket att se men en fantastisk utsikt från murarna.

Tillbaka i hamnen blir det dusch och middag ombord på Albatros. Lita avundsjuka blir vi på utrymme och bekvämlighet i en HR 48, för att inte tala om svalkan från luftkonditioneringen. Det blir en lång och väldigt trevlig kväll. Vi har seglat om varandra hela förra året på väg ned och även så i år på medelhavet. Kul att äntligen träffas och jämföra minnen och erfarenheter.