På väg igen

Sista dagen i Almerimar blev en dyr dag. Vi har haft lite vattenläckage från vårt pumpfack ett tag. Inte mycket men tillräckligt för att vi skulle riva ut hela barbordshytten och kolla. Det visar sig att vår sjövattenpump har läckt i pumphuset och den var vackert belagd med saltkristaller. Bara att köpa en ny, nu blev även denna en Jabsco, bra att ha alla pumpar av samma fabrikat. Som tur var passade den i såväl utrymme som fästen så det gick lite lättare än befarat att få in den nya pumpen.

När vi ändå var i båtaffären passade vi på att fråga om ankare. Vi har ett Bruce som huvudankare och det har funkat jättebra. Men många har haft problem med att få fäste på Medelhavets gräsbottnar. Det som man rekommenderar nu för tiden är Rocna och ett sådant ville vi ha. Men det hade han inte. Däremot hade han sålt ett till en kille som ville lämna tillbaka. Det visar sig vara en svensk båt och vi kan köpa ett helt nytt ankare till lite reducerat pris, ”bara” 5 000 kr.

Nu är frågan vad vi ska göra av det stora Bruce ankaret, just nu ligger det kvar framme i fören men det är inget bra ställe. Inte lär det gå att sälja heller. Det nya sitter uppe men än återstår en hel del arbeta innan det sitter riktigt bra på vårt peke. Det blev en lång arbetsdag i går innan vi på kvällen kunde gå runt och säga adjö till nya och gamla vänner.

Money Penny, som vi seglat med i nästan en månad slår nu av på tempot medan vi vill komma ut till öarna så snart som möjligt. Susanne och Anders på Balu, som vi träffade i Sverige innan vi lämnade och som kom in i förgår, har bråttom vidare då de vill försöka sälja sin båt under våren.

Vi lämnade Almerimar i soluppgången (strax efter sju i dag). Fick sydsydväst 7 m/s och en härlig slör i över sju knop ut till en boj som skulle rundas. Sedan föll vi av och fick vinden mer akterifrån. Inte lika rolig och en knop långsammare. Men solen steg och började värma. Efter en lång dag och nästan 70 sjömil går vi in i ett skvalpigt Garrucha – och några timmer senare kommer Money Penny som försökt ankra i en fin vik längs kusten med det blåste och gungade för mycket.