Tetouan, Marocko

I dag har vi varit på utflykt in mot Rifbergen, till den gamla staden Tetouan. Vi åkte med guiden Hamoud tillsammans med Judit och Alistar. Hamoud var född i Medinan (gamla stan) där och hittade bland gränderna som i sin egen ficka. Det var tur för oss för alla såg lika ut och ringlade sig runt som i en laborant.

Sedan 700-talet har Tetouan varit centrum för kontakterna mellan Spanska Andalusien och Marocko. Det är en spännande stad i kanten av Berbernas område. Medinan känns genuin och vi såg mindre än en handfull turister under våra timmar där. Inga krimskramsbutiker utan massa små butiker och torghandel för staden och omgivningens invånare.

Vi fick se mycket spännande under dagen. En matthandlare bjöd på myntate, visade handgjorda mattor och tyger och hoppades naturligtvis få sälja till oss. Fantastiska arbeten till mycket rimliga priser men tyvärr inget som passade ombord. Frukt- och grönsaksmarknaden bjöd på spännande varor och kryddor. Vi köpte apelsiner för åtta kronor kilot och tomater för tre.

Lunch åt vi inne i Medinan på ett hotell. Förmodligen lyxigt med lokala mått mätt. Fantastisk god mat, vi åt humus, god soppa och lammgryta med grönsaker. Till det en flaska Marockanskt vin, allt till en kostnad av 500 kr för oss två.