Tavira

Tavira ligger ca 10 mil österut från Lagos. Staden är känd som en av Algarves vackraste. Hit tog vi bilen. När man kommer fram ska man gå upp i det gamla vattentornet, 100 möh. Där finns en kamera obscura. Med två linser och en spegel kan man kika ut över staden. Låter kanske inte så spännande men vi fick en jättetrevlig guide som berättade om staden och pekade ut sevärdheter.

Tavira har en lång historia från att ha varit Feniciernas mest avlägsna stad, över Romarna, vars bro fortfarande spänner över floden, via morer till kristna. Tyvärr förstördes mycket av staden, liksom mycket annat längs Portugals kust av den stora jordbävningen med efterföljande tsunami 1755.

Nu är staden en vänlig, lite sömnig (i alla fall så här års), liten vitkalkad stad med 21 kyrkor och ett antal kapell. Den gamla fiskmarknaden är ombyggt till barer och restauranger. Där fick vi en utsökt lunch på färskfångad grillad fisk innan vi vandrade vidare.

Resterna av borgen rymmer en fin lite botanisk trädgård. Där kunde vi vandra kring bland växter vi hemma bara ser i krukor men som här var betydligt större. Bland annat blommade Julstjärnorna på meterlånga stjälkar. Borgen i sig själv har en lång historia. De första murarna är neolitiska (flera tusen år före Kristus). På dessa byggde sedan Fenicier (ca 700  år före Kristus) och efter dem Romarna ett fort som Morerna sedan utvecklade mellan 800- och 1100- talen.

På hemvägen passade vi på att kika in på nybyggda IKEA butiken i Faro och hittade massa saker som vi inte hade en aning om att vi behövde…