Baiona

Så har jag lämnat Baiona efter en vecka i Monte Real Yacht Club Baiona under fortet. Ett häftigt läge för en fin klubb med bra service och faciliteter men också väl medvetna om hur man tar betalt. Vi hade inte heller förstått att man får ett betydligt bättre pris om man lägger sig på nordsidan bryggan med bara mooringlina. Nu kom vi undan med ”bara” € 36/natt eftersom vi låg en hel vecka så det blev inte så blodigt i slutändan. 

Baiona är en fin gammal stad och känd som hamn redan 140 fk då staden grundades av Diomedes från Aetolia. Ett fascinerande 1000-årigt befästningsverk på halvön som skyddar hamnen. Mycket välbevarat sedan det färdigställts på 1500-talet. Här kan man gå runt på muren och titta på när hela Atlanten vräker sig in mot klipporna. I tisdags firade man två olika helgon. De (eller alla fall figurerna från kyrkan) bars i possession genom staden. Mycket folk, säckpipsorkester och naturligtvis marknad. Här äter man inte korv med bröd och en pucko. Nej, kokt bläckfisk och Albariñovin ska det vara. 

Vi lyssnade en stund på en folkmusikkonsert. Intressant att de Keltiska traditionerna med säckpipor mm går igen hela vägen från Skottland, via Bretagne och hit. 

I onsdags flög Eva hem för att besöka läkare och lite annat. Vi vet inte riktigt när hon kan komma tillbaka. Som tur var för mig dök den svenska båten Flora II med Gunnel och Lars ombord upp i torsdags. Det har blivit flera trevliga stunder och ett tag funderade jag på att segla samtidigt med dem söderut till Portugal. Det har varit en hel del dis och dimma under veckan och det är lite läskigt att se hur bommullen samlas utanför piren för att sedan rulla in i hamnen. 

Sent i går bestämde jag mig för att stanna kvar i Spanien ett tag till. Med lite tur kommer vännen Anders ned på lördag för att segla med mig söderut. Nu ligger jag lite längre in i Vigo rian. Jag har ankrat mitt emot den stora staden Vigo utanför en liten ort som heter Moaña. Ligger fint utanför stranden med inte allt för långt att ro för att komma till civilisationen. Det är ganska stabila väderutsikter för de närmaste dagarna med en hel del sol och nordliga vindar och då läar bergen bra.

5 reaktioner på ”Baiona”

 1. Hej Håkan hoppas allt är bra med dig o Eva. Vi har kommit till Peniche. Och här ligger nu också både Tindra och Yemaya. Vi går alla till Cascais imorgon. Vi blir kvar där minst en vecka.
  Hur ser Sallys plan ut? Hoppas vi ses snart. Kram från oss på Flora II

 2. Hej Håkan. Birgit och Gerhard är och hälsar på oss i Nynäshamn. Det är dopkalas imorgon igen!
  Vi läste på din blog att Eva flugit hem. Birgit o Gerhard undrar hur det är med henne. Svara gärna med sms till Birgit eller Gerhard.
  Ha det bra// Bodil och Roland

  1. Ring eller mejla, telefonen var tillfälligt ur bruk men funkar nu igen.Segla försiktigt
   Hälsn Håkan

 3. Hej! Vad härligt ni har det. Vi är nu hemma i Sverige men vi kan inte klaga på vädret här heller. Idag hade vi 25 grader i solskenet och fikade i kortbyxor. Igår hade Sverige det högsta lufttrycket någonsin i september 1043,2 Hp.

Kommentarer är stängda.