Muros

Nu har vi passerat Cabo Finisterre och för första gången på över en månad seglade vi söderut igen. Vi ligger i den lilla fina gamla fiskebyn Muros som har en lugn, trevlig och prisvärd marina. Muros ligger i den andra av fem Rior (fjordar) vi ska segla i innan vi går vidare till Portugal. Förmodligen blir vi kvar i Spanien några veckor framöver.

Vår segling i fredags började med omväxlande väder och vind. Flera stora regnmoln gjorde vinden varierande i både riktning och styrka. Ena stunden svag vind och motorsegling, nästa stund segling i 8 knop med rev i både fock och storsegel. Framåt lunchtid stabiliserade det sig. Himlen klarnade upp och vi fick vår efterlängtade nordan i lagom styrka.

Finisterre från norr innan solen kom fram

Längs västra Spanien och Portugals kust är den förhärskande vinden nordlig. Här går också en kall sydgående ström. Perfekt för oss som seglar söderut. Nackdelen är att vattnet är kallt. Trots att det är sensommar är det bara ca 15 grader i vattnet.

Vi valde att gå ganska långt ut från kusten då dyningen var 3-4 meter och kusten är ökänd för sin oregelbundna sjö och flera grund ganska långt ut från land. Finisterre i sig är som Islandsberg fast 100 gånger högre och längre. Så småningom kunde vi lova upp och styra in i sjölä bakom Monte Louro med kurs norrut till Muros.

Finisterre från söder med ett stort grundflak 3 nm ut från kusten i förgrunden. Där vill man inte vara…

Vi firade att vi rundat ännu ett hörne med god middag i land. Det blev nålmusslor, grillad bläckfisk och Galisiskt fisk från ugnen. Till det ett kallt Albariño vin från trakten. Sedan somnade vi gott.

I går kollade vi igenom aktern igen och kunde inte se att det läckt någon diesel alls. Men vi fick torka upp lite från förra seglingen hade skvalpat fram ur skrymslena. Vi upptäckte då att slangen från värmare och in i båten (som all vår värme kommer i) hade gått sönder vid aktre skottet. Med hjälp av en halv rulle silvertape är den nu hjälpligt lagad och luften blåser in som den ska igen.

Efter att ha packat ned de flesta grejerna på sina rätta ställen i stuvar och kojer i aktern gav vi oss ut på en cykeltur längs kusten. Otroligt vackert. Som avslutning blev det var sitt glas vin på det lilla torget i byn. Här kostar två glas vin drygt 30 kr och då får man en stor skål potatischips på köpet. Härligt att sitta och titta på ungar som leker och vuxna i alla åldrar som umgås på kaféer och restauranger.

I dag hade vi tänkt segla vidare men det är lite regnskurar och nästan ingen vind så vi blir nog kvar en dag till. Kan vara skönt med en ny slapp söndag.