A Coruna

Nu har vi legat i A Coruna i snart en vecka. Behagligt väder men en hel del regn och vind från fel håll gör att vi förmodligen blir kvar i några dagar till. Vi seglade hit i onsdags. Lämnade Viveiro i soluppgången. Efter någon timmes motorgång kom den utlovade nordostvinden och vi kunde segla med god fart. Mot slutet plattläns med lite för mycket segel, men fort gick det. Snittfarten brygga till brygga blev över sex knop.

Vi ligger i den inre hamnen, Marina Real. Väldigt centralt nedanför husen med de så typiska inglasade balkongerna. Lite skvalpigt, ja till och med mycket skvalpigt kring högvatten. Efter några dagar lyckades vi prata till oss en plats lite längre in där svallet från förbipasserande fiskebåtar inte går in lika mycket. Nu sitter vi fast med alla gummidämpade tampar vi har plus en tross vi lånat av Tindra.

I torsdags var det tvättdag. Kan ni tänka er att en 40 graders mörk tvätt kan ta mer än två timmar? Rent blev det i alla fall. Torktumlaren var trasig men som tur var det solsken och lite vind så vi lyckades torka alla våra tre maskiner på linor kors och tvärs över båten. Medan tvätten torkade hade vi en trevlig cykeltur med Ude och Christel på La Sueca ut till världens äldsta fungerande fyr, Torre de Hércules med anor från romartiden.

I fredags tog vi tåget till den gamla pilgrimsstaden Santiago de Compostella. Snabbtåg i 200 km/h tog oss dit för 55 kr/person på 25 minuter. Ett sådant skulle vi ha hemma till Göteborg. Jättefin gammal stad med imponerande byggnader. Redan på medeltiden kom det en halv miljon pilgrimer om året från Europas alla hörn.

I går var det söndag och dags för en ny lång brunch med Anita och Lars på Tindra. Vi började kl 11 och slutade vid midnatt. Men då hade vi gjort ett litet uppehåll för att laga middag och rasta hund en stund på eftermiddagen. Härligt att kunna koppla av i goda vänners lag. Nu är det måndag och arbetsvecka. Snart ska vi ta ned radarstolpen för att göra rent, vaxa och bygga om lite (igen).