För ankar i Santoña

I går var det bättre väder. Efter en tur i söndagsstängda kvarter hade vi i alla fall efter en stund lyckats handla lite bröd, grönsaker och mat. Vi lämnade Bilbao i fint väder men ganska svag vind. Försökte segla lite men det var för svagt och dessutom emot så vi kom ingenstans i dyningen.

Det blev motorgång i några timmar innan vi till slut kunde segla sista biten in i viken vid Santoña. Ingen fiskelycka i dag… Nu ligger vi i vår första riktiga Ria. D.v.s. en flodmynning/vik med ganska grund sandbank i inloppet och sedan djupare och bredare innanför. Vi hittade en riktigt bra ankarplats, väl skyddad och med fantastisk utsikt över bergen i söder.

Vi ankrar i närheten av Cathrine och Erik som bjuder på alldeles nyinköpt Rioja ombord på sin båt Maron på kvällen. Väldigt trevligt. Tur att vi tänt såväl ankarlanterna som däcksbelysning på Sally innan vi gav oss av då kvällen blev sen.

I dag har vi varit iland med dingen och handlat i stan. Inte så turistiskt men mycket folk och bra butiker. Under eftermiddagsfikat diskuterar vi hur vi ska kunna fånga fisk från båten. Vi hade tidigare sett en del ganska stora multe kring båten. De är gräs/algätare och därmed svåra att fånga. Kunde det kanske funka med bröd? Helt plötsligt står det ett helt stim i aktern och äter på vår botten. Ut med dörjen med bröd på krokarna. Inget händer.

Då blir det dags att prova harpungeväret vi köpte i Loriant. Eftersom fisken står nästan still i vattenytan är det ingen konst alls. Träff på första försöket. Nu är middagen räddad och köttet vi köpt får ligga kvar en dag i kylen. Prognosen är inte så bra med regn och motvind några dagar framöver så vi stannar iallafall en natt till här i viken.