Frankrikes nationaldag

I dag är det Frankrikes nationaldag eller Bastiljedagen som den också kallas. Det firar man i dagarna tre känns det som. I vart fall gjorde man det på kajen fram till klockan fem i morse. Med det var OK, vi sov ganska bra ändå.

I går lämnade vi Ile de Groix och seglade till nästa ö Söderut; Belle Iles. Härlig segling med genakern hela vägen. Tyvärr stod den mitt för solen fram till lunch vilket i viss mån irriterade damerna ombord. Men, på eftermiddagen blev det OK. Vid tretiden kom vi fram till Le Plais. Återigen en hamn där man bara kommer in runt högvatten så vi fick ligga vid boj fram till halv sju och vänta. Fika, bad, fika och Yatzy gjorde att tiden gick ganska fort även om det blev lite väl skvalpigt siste timmarna när vinden tog i.

Le Palais är en fantastisk liten stad med ett stort fort som skyddar hamninloppet. En lite vindlande kanal leder in till hamnen som inte är så stor men väldigt skyddad. Promenad på staden, god middag i land och Irländskt kaffe efter Roy:s recept avslutade dagen.

I dag var damerna på stan på förmiddagen medan Håkan pysslade ombord. Vi ägnade sedan en stund åt att försöka hitta en bra hamn från vilken Helen skulle kunna ta sig till flyget. Inte helt enkelt men så småningom hade vi några olika alternativ och kände oss ganska nöjda. Efter lunch hyerdes cyklar och vi tog en rundtur på ön.

Tillbaka i hamnen var det dags för dagens gäng med båtar att komma in. Det blev med tiden ganska trångt men hamnkillarna gjorde ett fantastiskt jobb med att packa alla båtar.

Hummer som kokades på förmiddagen blev middagsmat. God cava till och sedan avslutades kvällen med musik på stan och ett hejdundrandes fyrverkeri.