Extra utrustning

Äntligen har vi kunnat komplettera våra instrument för längre havsseglingar. I dag investerade vi € 0,5 i ett äggur vi hittade på en loppmarknad (det gamla dog innan vi han ut på Nordsjön sommaren 2015). Förutom för att time kaffe och äggkok är det ett ovärderligt hjälpmedel till havs. När man är ensam på vakten är det lätt att försjunka för djupt i en bra bok eller helt enkelt nicka till en stund. Genom att ställa uret på 10-15 minuter när man senast kollade läget får man en påminnelse när det är dags igen. Ofta kollar man runt tidigare än så och då är det bara att skruva upp igen. Men, fram på småtimmarna…

På bilden ser ni också ett bra hjälpmedel för navigering inomskärs. Vi har två kylskåpsmagneter, en röd och en grön, som sitter på var sin sida instrumenten. Beroende på farledsriktning flyttar vi runt dem så att de stämmer med prickarnas färg. Fantastiskt bra i okända vatten.

Medan vi pysslat med detta och lite annat har det regnat och blåst hela dagen. Nu hoppas vi på uppehåll i morgon så att vi kan fortsätta västerut medan vinden fortfarande är åtminstone nordväst. Förmodligen blir det lite blåsigt och ganska hög sjö i morgon. Vi ska försöka segla i medström och det kommer inte att göra vågorna mindre. Men, prognosen framöver är för rent väst i många dagar så vi tänker passa på.