Natt i Amsterdam

I natt gjorde vi det! Vi har lite olika saker vi ser fram emot lite extra mycket och som vi verkligen vill försöka göra under vår segling. Den första av dessa var att gå på kanalerna genom centrala Amsterdam. För att göra det måste man passera två järnvägsbroar, den nordligaste öppnar bara en gång per dygn och i natt var det 00:50. För att få gå med genom staden så måste man gå in i Westerkewersluis fram på kvällen och anmäla sig. Vi gick in vid niotiden och då låg där redan några båtar. Sedan börjar en väntan på att få besked när bron skulle öppnas. Vad gör man då?

Strax före ett får vi komma igenom järnvägsbron och sedan börjar en trevlig färd genom staden. Massa broar som ska öppnas åt oss och inför var bro får vi vänta en stund.

Strax före tre kommer vi fram till sluss och sista bro men där är det stopp. Bro och bro, det är egentligen fyra broar, både järnväg och bilar, och sammantaget åtta klaffar. En av dessa krånglar och först vid fyra kommer vi igenom.

Lägger oss direkt söder om vid en väntebrygga. De andra båtarna tipsar om att det gäller att passa nästa bro, som bara öppnar några gånger om dagen. Vi bestämmer oss för att gå med de andra vid öppningen klockan sju på morgonens (nästa strax efter lunch). Det blev en timmes sömn.

Något trötta drar vi vidare redan vid sex för att gå ned till bron vid Schiphol, flygplatsen. Det är i alla fall en riktigt vacker morgon på Nieuwe Meer.

Efter en stunds väntan kommer vi igenom och kan sedan puttra söderöver. Först längs flygplatsen och sedan genom ett trevligt landskap och genom flera byar/städer.

Nästa broutmaning är en järnvägsbro utanför Gouda. Den ska öppna 13:12 enligt vår bok (eller möjligen 12:12) Vi kommer dit 12:15 och får reda på att den öppnar 12:28. Vilken tur att vi inte litade på boken.

Strax efter ett är vi förtöjda i Goudas ”gästhamn”. Den minsta vi varit inne i. Det blev tilläggning med skohorn och med glada tillrop från hamnkaptenen. Väldigt trevligt gäng pensionärer i klubbhuset och rimlig hamnavgift. Väldigt skönt att sova middag en stund och efter en sväng i den fina gamla staden lägga sig tidigt.

3 reaktioner på ”Natt i Amsterdam”

  1. Låter som ni har det riktigt skönt och trevligt, passa på och njut.

    1. Fantastiskt fint. Sommarvärme och mycket trevlig tur genom Holland. / 🙂 H

Kommentarer är stängda.