Ordning i byssan

I byssan har vi gjort några väldigt enkla och praktiska åtgärder för att öka möjligheten till förvaring och för att hålla saker på plats när vi seglar. Många hänger upp när för att förvara frukt och grönsaker på ett bra sätt. Bäst är då att hänga dessa tvärskepps så att de inte gungar för mycket ute i sjön. I byssan har vi ett när där vi förvaraar våra grönsaker. Det hänger praktisk till så att man enkelt når det som ligger där när man ska laga mat, även i ganska grov sjö.

För att hålla saker på plats har vi satt en cord mellan några öglor längs skottet vid diskbänken. Här kan man låsa fast allt möjligt som kaffekanna, konservburkar, diskmedel och flaskor. Där står de säkert i riktigt grov sjö. Vår pressobryggare har vält flera gånger då den stått låst i slingerstället på den kardanupphängda spisen. Det resulterar i kaffesump på massa ställen där man inte vill ha den. Låst bakom korden har den hitintills aldrig vält, det gäller bara att inte fylla den mer än att den klarar krängningen utan att det rinner över kanten.

Systemet ovan går att tillämpa på alla bänkar och skivor vid ett skott och gummicord är även väldigt bra för att säkra saker på hyllor, som här där vi förvarar våra tomma plastburkar. I och med att corden är elastisk behöver man inte lossa något för att ta saker från hyllan. I hamn är det bara att kroka loss så kommer man åt ännu enklare.

För att inte våra glas ska skramla trär vi på dem flaskskydd av den typ som man får i många taxfree butiker. Och för att inte porslinet ska glida runt på hyllorna ställer vi det på halkskydd av den typ man kan köpa för att lägga under mattorna hemma.