Karantän

I går kom beslutet att sätta hela Spanien i karantän. Det innehöll även ett ganska omfattande utegångsförbud. Vi hade uppfattat att det skulle börja gälla från 8 på måndag morgon men har nu blivit varse att det gällde redan i dag. Vi tog en promenad längs en öde strandpromenad vid den avspärrade stranden. Tänkte att det gäller att ta chansen innan måndag men på hemvägen blev vi tillsagda av två olika polispatruller att omedelbart gå hem vilket vi naturligtvis gjorde.

Den normalt livligt besökta playan var avspärrad och helt öde.

Vi vet inte riktigt vad som gäller för oss framöver. UD rekommenderar inte att vi ska åka hem om vi inte själva väldigt gärna vill eller har tvingande skäl. Det tycker inte vi att vi har. Vi har det bra på båten. Turligt nog så bunkrade vi bra i Cartagena innan vi lämnade tillbaka hyrbilen så vi har det mesta man behöver. Toapapper, konserver, torrvaror, vin och färsk mat för flera dagar framöver. Det sista vi fick av vännerna på Terra innan de hastigt körde hem var två storpack Wasa knäckebröd, det kan vi knapra på i flera veckor.

Vi räknar med att det kommer att finnas mat i butikerna framöver. De håller öppna och man får gå att handla men bara en person per hushåll. Man får också gå till apotek, sjukvård, tvätterier och liknande ställen. Men i övrigt ska man hålla sig hemma. Vi har kommit överens med Svenskbåtarna i närheten att vi ska hjälpas åt med handlingen så att vi inte behöver gå mer än nödvändigt i staden.

Om vi får segla eller inte är oklart. Förmodligen kan vi lämna hamnen men vi har hört flera båtar och ankarliggare med dinge som inte har fått gå i land. Så det är inte alls säkert att vi skulle kunna komma in i en ny hamn om vi gav oss iväg. Däremot förutsätter vi att vi skulle kunna gå till Sverige. I så fall har vi drygt två veckors non-stopp segling hem – inte speciellt lockande. Och tänk om vi är smittade och blir sjuka under seglingen.

Är det så här att sitta i karantän kommer vi att klara oss bra.

Vi har nu ställt in oss på att bli kvar här ett tag. Det är en bra och säker hamn och vi har lite sällskap av de andra svenska båtarna. Det kommer säkert att bli bra, om än lite tråkigt att inte kunna gå ut. Vi ser det positivt, nu kanske vi har chansen att komma ikapp med lite grejer som blivit liggandes lite väl länge.

En reaktion på ”Karantän”

  1. Hej! Sol och varmt har ni. Men vilket konstigt läge vi alla hamnat i. Tur ni kom in i en bra hamn. Vi körde ner till Peter Pan i slutet av januari. En smittad i Frankrike och en i Tyskland var det då. Det har verkligen accelererat. Nu får vi skjuta på vår segling från les Sables-d’Olonne. Hoppas på april. Men man vet ju inte. Igår sa dom att peaken blir i maj typ här. Vi håller oss på vår ö. I Tanum är det två fall. Många runt oss är ju borta under vinterhalvåret så man vet inte vad som kommer att ske när alla kommer hemåt i vår?. Var rädda om er och vem vet, är ni på väg uppåt så kanske vi ses på vägen. Många kramar från oss. Kalle o Tinka Otterön.

Kommentarer är stängda.