Madrid

I alla länder vi legat i har vi försökt besöka de huvudstäder vi inte tidigare besökt. Nu var det dags att köra till Madrid. Vi hade hyrt en lite bättre bil denna gång som också hade obegränsad körsträcka. Fortfarande billig (ca 100 kr per vecka) men betydligt bättre och bekvämare än de riktigt billiga bilar vi haft innan. Vi körde iväg en söndagmorgon efter tidig frukost.

Utsikt från borgen ovanför Vélez-Blanko.

Vi valde att köra motorvägen A-91/92 västerut för att sedan ta av vid Vélez-Rubio och köra upp mot naturreservatet vid Vélez-Blanko. Där stannar vi vid en fin gammal borg med bedårande utsikt över nejden.

Vi kommer ut på en stor slätt.

Vi kör A-317 vidare mot Maria där det blir förmiddagskaffe. Sedan vidare norrut på samma väg över en fascinerande och karg högplatå mot Santiago de la Espanade.

På väg mot Santiago de la Espanade.

Därifrån fortsätter A-317 genom en ny nationalpark.

Nu närmar vi oss Santiago de la Espanade.

Vi påminns om barndomens ringdanser med prästen lilla kråka som slinker hit och dit och höga berg och djupa dalar när vi sakta på slingriga vägar kör genom ett vackert och skogigt landskap med snö på bergstopparna.

Strax nedanför Hornos ligger den lilla byn Cortjos Nuevos där vi hittar en liten restaurang på en bakgata. För 15 Euro per person, med dryck och kaffe, äter vi oss proppmätta på en fyrarätters söndagsmiddag. Väldigt goda gratinerade kronärtskockor och som huvudrätt underbart goda lammlägg som legat länge i ugnen. Mätta och nöjda kör vi vidare.

Mycket vackert i trakten av Hornos.

Vi hade planerat att köra förbi de fina gamla städerna Ubeda och Baeza, men det hade krävt en dag till. I stället kör vi direkt till Madrid där vi efter ett par varv runt i centrum så småningom lyckas få bilen till vårt förbokade hotell. På kvällen botaniserar vi lit bland alla tapasbarerna och somnar sedan gott efter en lång dag.

Plaza Mayor

Måndagen blir en heldag i Madrid. Vi börjar med att med vår franska guidebok i handen gå en stadsvandring i gamla Madrid. Vi börjar på Plaza Mayor, som ligger nära hotellet, och går sedan vidare på gamla gator till bland annat slottet och förbi kyrkor, parker och ministerier. Efter en välbehövlig fika är det så dags för lite kultur. I Museo Thysse-Bornemisza finns en fin samling konst från närmare 10 sekler. Lagom stort och väldigt bra gjort (fritt inträde).

Lunch äter vi på en gammal fin restaurang innan vi i lugnare tempo går till den stora Parque del Retiro. Här kan vi strosa runt och njuta av fint vårväder och värmande sol. Inte så mycket utslaget eller i blom ännu men en väldigt stor och fin park. Vi avstår av förklarliga skäl från att hyra båt och ro ut på den lilla sjön. Som vanligt i en storstad har vi gått väldigt långt nar dagen närmar sig sitt slut. Det blir ändå några extra kilometer för goda tapas och sedan sherryprovning i den gamla saluhallen.

Universitetet i Alcalá de Henares.

När vi lämnar Madrid nästa morgon kör vi lite österut till Alcalá de Henares. Det är en gammal universitetsstad där man bland annat utbildade stadstjänstemännen på 1500 talet. Det finns fortfarande ett aktivt universitet i de gamla lokalerna. De gamla delarna av staden har också behållit mycket av sin karaktär och det är trevligt att ströva omkring där även om vädret är lite kallt och disigt.

Så plötsligt sitter de där på en bänk vid huvudgatan, den snillrike riddaren Don Quijote av La Mancha med sin väpnare, bonden Sancho Panza, utanför det hus där Miguel Cervantes föddes och växte upp. Det har nu blivit ett väldigt trevligt museum, väl värt ett besök (fritt inträde).

Det stora toget i Alcalá de Henares.

Efter en välbehövlig fika kör vi direkt hemåt på de stora motorvägarna. På IKEA i Murcia blir det sen lunch och lite inköp innan vi kör vidare till Sally.