Thasos

I går seglade och körde vi i mycket lätta vindar från Kavala till Thasos. Här ligger vi fint längs med piren (gratis). Staden är liten och trevlig med små butiker och många restauranger och kaféer. Man märker att det är nära med färjan från fastlandet och vi ser många bilar från länderna på Balkan. Vi hittar en fin sandstrand öster om den gamla hamnen. Den hamnen är verkligen gammal. Den var flottbas redan för flera tusen år sedan.

DEn fina bergsbyn Sotiros med utsikt mot fastlandet

Det antika Thasos, som låg på samma ställe som den moderna staden, hade stora inkomster från guldfyndigheter och byggde upp ett sjöfartsimperium som föll i athenarnas händer 464 f Kr. Staden blomstrade under romartiden men föll senare i glömska.

Golden beach från Panagia. Hus med typiska skiffertak

I dag har vi kört runt denna gröna ö med hyrd bil. Vi gjorde några avstickare från kustvägen in till bergsbyar och gamla städer men det finns inte så många bra bilvägar på öns inre delar. Högsta toppen är 1 200 möh och bergen dominerar.

Här finns många fina stränder men inga skyddade ankarvikar.