Lesbos

Vi blev kvar en dag i midsommarviken. Slappade och fixade lite administration inför månadsskiftet. Även om vi är långt hemifrån kommer vi inte undan räkningarna…

Vi får besök av finska båtgrannar under dagen och planerar att gå iland en längre promenad med Wilma till kvällen. Men då blåser det kuling så det skångrar i riggen och vi vill inte ge oss av med vår lilla lätta gummibåt. Tjoppe trotsar elementen och ror med krafttag Wilmas plastdinge mot vinden till oss. Ingen i den dingen var torr efter hundra meter motvind. Vi utväxlar kvarglömda och saker från dagen innan och tar ett glas eller två tillsammans innan vi skiljs för den här gången.

Slör i svag morgonbris från Apothekes

I går morse låg viken spegelblank. Vi lämnar efter frukost och kan segla ett tag innan den svaga morgonbrisen dör ut igen. Då kommer motorn till heders och vi kan ladda batterier och göra vatten. Som vanligt när vi börjar göra vatten kommer det vind och ett tag har vi 5-6 m/s och en fin sträckbog längs kusten. Efter en timme dör det och motorn startas igen.

Vi hade tänkt gå till Lesbos Ozo huvudstad Plomarion men dels ser det ut att vara varmt i hamnen, dels har vi hört att det skulle vara helgdag i dag så vi fortsätter. Nu kommer lite västlig vind och vi kan länsa vidare österut till den vik vi först tänkt för midsommarfirandet.

Hamnboken kallar den ”en förtjusande liten vik”. Det var det också med kristallklart vatten och precis som utlovat var ankarbotten inget vidare. Först på tredje försöket fick vi spetsen på vårt Rocnaankare att fastna i sjögräsets tjocka rötter. Hade vi haft mer vind hade vi kanske lämnat Mersinaia viken (västra delen) efter ett bad och en fika. Nu var det väldigt lugnt och skulle så förbli så vi stannade över natten.

Kummel i inloppet till innanhavet Yeros

I dag har det inte blåst särskilt mycket från något håll. Vi ligger kvar fram till lunch i viken och fixar lite med våra fläktar. Det börjar bli varmt under däck och då har vi små tysta och strömsnåla darorfläktar som vi kan köra. (Kostar ca 100 kr st på t ex I-Net och går på 12 V – perfekt!) Nu har de blivit lite mer permanent installerade efter fjolårets experimenterande.

Hela udden är täkt av en stor olivlund

Efter lunch kör vi ut ur viken och vidare österut. Det ska komma Meltami med hårda nordvindar i veckan så vår plan är att gå runt Lesbos på ostsidan där Turkiets berg läar. Vi går in i sundet till det andra innanhavet, Yeros. I inloppet ligger flera fina vikar. Det blir lite hemmakänsla med kummel och inomskärsnavigering men när vi ser olivlundarna som täcker ena stranden inser vi att vi är långt hemifrån.

Vi ankrar efter en dryg timmes motorgång i Loutra. En ganska stor och skyddad vik med ett litet fiskesamhälle. Hade det inte varit för några gamla nedlagda fabriker och flera skeppsvrak längs stranden hade det varit riktigt fint här. Nu är det bara fint och vi har 28 grader i vattnet.