Pythagorion

I går seglade vi ganska tidigt från Arki. Dels för att vi ville komma fram i rimlig tid men också för att vi hade lagt vår ankarkätting över två andra båtars och då är det betydligt enklare före alla om den som kommer sist går först. En härlig morgon med svag vind i viken. Vi seglar sakta ut och möter i sundet en måttlig nordan – rakt i näsan. Vi får en fin kryss och kan så småningom slå mot nordost och Samos.

Vi får fin segling en timme, sedan dör vinden under Samos höga berg och motorn kommer till heders. Ytterligare en timme senare får vi vind igen men nu från nordost. Nästan samma kurs som tidigare men på andra bogen. Sedan vrider och krånglar vinden under nästa höga berg men vi lyckas segla större delen av tiden. Lite motorgång tar oss på slutet ut i en frisk nordnordväst som bitvis når kulingstyrka i byarna. Snabb och kul segling sista timmen upp till Pythagorion.

Vi ankrar utanför hamnen som tidigare. Så här har Jesper och Håkan seglat under veckan. Pythagorion (Samos) – Agathonisi – Xylokampos (Leros) – Lipsi – Marathos – Arki – tillbaka till Pythagorion. Totalt blev det 78 sjömil, de två första dagar läns och sedan motvind resten av veckan. Sammantaget en mycket trevlig vecka med bra segling, vackra öar, god mat och strålande solsken.