Neapel

I dag tog vi buss och tåg till Neapel. En tur på ca 2 timmar var väg. Smidigt och billigt, ca 60 kr/person en väg, och så hamnar man mitt i centrum utan att behöva betala dyr parkering. Neapel är en myllrande storstad med ett rikt gatuliv. Den har varit ganska skamfilad och har ett lite dåligt ryckte men mycket har gjorts för att fräscha upp centrum.

Från stationen tog en promenad nedåt hamnen och de gamla spanska kvarteren där. Butiker halvvägs ut på gatan blandades med gatustånd. En härlig kommers och mycket att titta på. Så småningom kom vi ned till gamla borgen och därifrån vidare till gallerian Umberto I från 1800-talet. Vackert utsmyckad med smidesarbeten och mycket marmor.

Nu var det lunchdags och vi hittar en liten restaurang en bit in bland gränderna i de gamla kvarteren i Quartieri Spagnoli. Härlig pasta för billiga pengar. Stärkta av denna tänkte vi ta oss upp till klostret på kullen ovanför så vi börjar gå uppåt. I början på gator och senare uppför allt brantare trappor. Inte förstod vi att vi skulle klättra mer än 200 m.ö.h. Det tog på krafterna.

Väl uppe belönades vi med en kopp kaffe och denna bedårande utsikt över Neapel med Vesuvius i fonden.

Sedan blev det att klättra ned för en annan trappa till stadens historiska hjärta, Spaccanapoli. Redan på romartiden delades staden av en genomfartsväg, ett faktum som fått ge namn åt stadsdelen. Lite ont i fötterna hade vi när vi kommit ned för alla trappstegen. Där möter vi en riktigt livlig stadsdel med full julkommers.

Efter ett gott glas vin på en bar går vi till tågstationen Mycket nöjda med en upplevelserik dag är vi tillbaka på båten vid åttatiden, trötta och hungriga.

En reaktion på ”Neapel”

  1. God Jul och Gott Nytt år – i lugna vatten får vi hoppas (om ni är kvar i Italien)?
    Hälsningar
    LO & Raya

Kommentarer är stängda.