Första advent promenad

Äntligen har förkylningarna vi lidit av de senaste veckorna börjat ge sig. Så när solen tittar fram på söndagsmorgonen gör vi ett nytt försök att få se det gamla mausoleet på toppen av Orlandokullen. Vi börjar med att gå längs stranden till gamla stan där vi tar oss upp till katedralen. Därifrån går sedan en slingrade gammal väg upp för kullen. Vi räknar till 20 hårnålskurvor.

En bit upp får man fin utsikt över den gamla staden och hamnen. Vi ser några tappra seglare i den lätta brisen på bukten och i fjärran syns snöklädda bergstoppar. VI vandrar sedan vidare på stigar genom skog med gamla försvarsverk. Efter en sista trappa är vi på toppen, 171 m.ö.h. Här ligger den gamle romerske ståthållaren Lucius Munatius Plancus mausoleum. Välbevarat efter 2 000 år, man kan fortfarande se många av de 120 små fresker som pryder utsidan.

Som planerat hinner vi besöka den lilla utställningen inne i mausoleet men man får inte komma upp på taket vilket vi hade hoppats på. I stället äter vi pickniclunch i solen och tittar på taket och fyren utanför innan vi går ned mot klostret och vidare till båten.