Melazzo

När vi lämnar vår ankarvik på Vulcano blåser det en fin nordostlig vind. Vi kör ut i viken och ”runt hörnet” till ostsidan ön. Nu får vi en fin sträckbog ned till Sicilien tänker vi. Och det fick vi – i tio minuter. Sedan dog vinden och vred emot. Vi ställer in oss på att köra de ca 20 sjömilen.

Men, efter en dryg timme kommer vind från sydväst och vi kan rulla ut igen. Vi får de där få centimetrar slack som gör att Sally sticker iväg. I perfekt vind kan vi sedan segla med god fart till Melazzo dit vi kommer vid sextiden. Många båtar på väg in men efter lite väntan kan vi backa in i den trånga marinan. Vi får en plats vid en fingerponton, det var länge sedan.

Melazzo är en något bedagad men trevlig levande stad. Mycket färjetrafik till öarna och en hel del annan yrkessjöfart. Staden grundades av Grekerna 716 före Kristus så den har några år på nacken. Det finns en stor borg på kullen (var annars, och stekande sol när man går dit upp…) som byggt på, till och om mellan 11 och 1600 talet.

Nedanför borgen ligger de älsta delarna av staden och vi kan så småningom sätta oss att pusta ut på ett fik nere vid kajen. Det är riktigt hett, termometern på apoteket bredvid visar på 40 grader. Det blir en svettig dag men vi får tvättat, fixat lite och provianterat trotts värmen.