Stromboli och Panarea

Det är alltid spännande att komma till en ny plats i mörker. Man vet ju inte hur det ser ut eller vad som väntar på ankarplatsen. VI hade satt klockan att ringa i gryningen för att gå upp och kolla att allt såg bra ut, det gjorde det och vi somnade igen.

Efter frukost blåste vi upp vår gummibåt som legat och vilat sig sedan vi kom till Rom. Vi kör in till den svarta stranden av vulkansand och promenerade upp i byn. En fin liten by som inte var allt för förstörd av turister men inte heller lika fint pyntad som en del andra ställen. Det kändes genuint på något sätt och här fanns en liten butik där vi kunde köpa ett färskt bröd.

Vi tog en fika på bar Ingrid (Bergman). En hel del på ön refererar till filmen med samma namn som ön. Bedårande utsikt över havet. Tillbaka på båten blir det bad och sedan motorgång i bleke söderut till nästa ö, Panarea. På vägen ser vi en havssköldpadda simma mot oss. Vi stannar upp och betraktar en stund detta fina djur som är så svårt att upptäcka om inte havet är spegelblankt och lugnt som i dag.

Mycket båtar som ankrat över dagen bland småöarna runt Panarea. Utanför huvudorden kan man ta boj med utsikt mot Stromboli och dess vulkan – till det facila priset av 1 000 kr per natt. Tur att vi redan sett skådespelet och kan gå till sydsidan och ankra gratis i Baia Milazzese. Fin vik med härligt kristallklart och ljummet vatten.