Cabrera

Det blev fem nätter på fina Espalmador innan vi strax före gryningen i går började lätta ankar för att segla de 77 sjömilen till Cabrera, ett naturreservat söder om Mallorca. Medan gryningsljuset sakta kom styrde vi ut ur hamnen och kunde sedan segla norrut i svag västlig vind längs Espalmador.

När vi rundat norra udden så blev vår kurs ostnordost och vi hoppades att vinden skulle följa prognosen och vrida mot syd. Men, så blev det inte. Plattläns i den svaga vinden gav ingen fart så det blev motorgång i stället. Fint väder men ganska tråkigt på havet. Inte en båt i sikte och inga delfiner eller annat sjöliv heller förutom några enstaka fiskmåsar. Mitt i detta såg vi ett lastfartyg komma mot oss på kollisionskurs. Märkligt hur det kan bli på ett i övrigt tomt hav. Vi slog av lite på farten så de kunde passera för om oss.

Vid tvåtiden kom det lite vind och vi plockade fram vår färgglada genaker, det största segel vi har med sina dryga hundra kvadratmeter. Med det kunde vi sedan segla nästan hela vägen till Cabrera. Inte så fort alla gången men stundtals lika fort som motorgån i vindar mellan 2 och 5 sekundmeter.

Cabrera är naturreservat och här får man inte ankra eller fiska. Det finns ett stort antal bojar i den gamla hamnbukten på nordsidan som man kan boka på nätet. Först får man söka tillstånd att segla där, sedan boka boj och i slutändan betala runt tvåhundra kronor per natt. Vi hittar en bra boj oh somnar gott efter en tidig morgon och femton timmar på havet.

 I förmiddags satte vi motorn på dingen för första gången sedan förra sommaren. Till vår stora glädje startade den på andra rycket och vi kunde åka in till den lilla hamnen. Där fann några små hus och ett informationscenter. Vi vandrar stigen upp till den gamla borgen från slutet av 1300-talet som ligger högt på en klippa med fantastisk utsikt. Efteråt en öl i baren vid kajen. Utöver baren finns inte mycket på ön. Man får ha med seg det man behöver och själv ta det som blir över därifrån.

Vi som varit ute i en vecka nu har inte så mycket kvar men vi reder oss och fixar god lunch ombord. På eftermiddagen ny tur i land, nu på andra sidan viken, för en promenad. Vi glömde kartorna ombord så vi chansar på en väg. Den leder in mor de centrala delarna av ön och så småningom uppåt. Lugnt och fridfullt i gassande sol och vacker fågelsång. Vi hade hopats på en utsiktsplats men vägen slutar i tomma intet. Bara att vända tillbaka igen. Det var nog ingen vandringsled och mycket riktigt ser si små skyltar när vi kommer ned som informerar om detta…