Sant Antoni, Ibiza

I går stod väckarklockan på sex och vi lämnade Moraira i gryningen. Svag nordvind i lä av bergen så vi motorseglar en bit till vi kommer ut i mer fri vind. Sträckbog i fin vind uppefter sista delen av fastlandskusten. När vi lämnar udden vrider vinden lite med och vi kan göra god fart, stadigt över 7 knop, i någon timme. Sedan vrider vinden emot och vi får skota hem.

Det blir en kompromiss mellan fart och höjd. Eftersom det går lite sjö försöker vi hålla minst sex knop på bekostnad av fem grader i höjd. Det blir en lång och ganska kylig sträckbog över till Ibiza dit vi kommer strax efter tre. Då är vi sex sjömil ned längs kusten och vi bestämmer oss för att köra rakt mot vinden i sjölä av ön samtidigt som vi passar på att göra lite vatten.

Vi kan spara några sjömil genom att gena söder om Isla Conejera. Det ser inte djupt ut på sjökorten men i boken anger man 2,4 m. Inte tillräckligt i lite sjögång men vi tror det ska funka. Det gick bra och vi hade hela vägen minst en meters marginal till botten. Skönt att kunna rulla ut igen och segla sista biten in. Vid sex tiden är vi förtöjda vid Port IB:s pontonbrygga. Port IB är regionalt förvaltade hamnar med rimliga priser. Vad vi förstår accepterar man båtar upp till tolv meter. Än en gång är vi tacksamma för vårt val av båtstorlek. Det är inte bara hamnavgifterna som blir dyrare över tolv meter.

Nu ligger vi här medan regnet droppar på sittbrunnstältet. Vi har under drygt sex veckor seglat nästan 700 sjömil sedan vinterhamnen i Lagos. Huvudriktningen har varit östlig och vi har gått från 9 grader väst till 1 grad östlig longitud. Vi befinner oss nu 3 300 sjömil hemifrån och rakt söder om Dieppe dit vi kom 4/6 förra sommaren.