Figueira da Foz

Nu har vi legat här i Figueira da Foz sedan i lördags då Anders och Håkan seglade hit. Det har inte varit något lockande segelväder. Lite vind, dimma och stundtals regn. Om vi skulle tagit oss vidare hade det betytt mycket motorgång i tråkigt väder. Några dagar har det också varit så hög sjö att hamninloppet varit stängt för fritidsbåtar. Inte så roligt att ta sig ut genom brytande sjö även om vi hade fått. Vi bestämde oss därför för att ligga kvar och göra det bästa av tiden.

Söndagen ägnade Anders och Håkan åt en cykeltur längs kusten norrut. Vi cyklade upp till ett naturområde på 260 meters höjd. Kul att stå och titta ned på fyren vars lyckta var 97 möh. Bra motion blev det också på turen som tog fyra timmar. Fin utsikt över den nästan en kilometer breda stranden som bildats när pirarna byggts ut.

Måndag blev det sedan cykeltur kors och tvärs i staden. Till slut hade vi lyckats byta alla våra fyra tomma kolsyrepatroner mot nya så att vi kan fortsätta dricka kolsyrat, egentillverkat vatten. Vi hade också fått information om bussar, tåg och hyrbilar. Efter lite funderande bestämde vi att hyra bil i tre dagar och boka en natt på hotell i Lissabon.

Tisdag blev det så utflyktsdag med bil till Portugals Venedig, Aveiro och sedan vidare till Coimbra. Se mer om den senare nedan. Aveiro var en trevlig liten stad med kanaler och fina gamla hus och ganska mycket turister. Staden, som ligger i ett floddelta, var blomstrande på 14- och 15 hundratalet men föll sedan i betydelse sedan utloppet mot havet sandat igen i en svår storm 1570. Det dröjde sedan fram till 1808 innan det gick att segla igen och staden fick en ny blomstringstid.

På onsdag var det sedan dags att efter frukost ta bilen de två timmarna på motorvägen till Lissabon. Fin väg men med fransk nivå på avgifterna. Vi hade bokat rum på ett hotell med utsikt och det var en utmaning att köra bilen upp för de smala gränderna till hotellet. Nästan där blev vi stoppade av polisen som informerade att här uppe fick bara boende köra men efter lite diskussion var det OK att köra väskorna till hotellet bara vi lovade att köra ned igen vilket vi också gjorde (till ett svindyrt parkeringshus).

Lissabon är en fin gammal stad på kullarna vid floden Tejo. Det blev bra motion att vandra i staden. Upp till en kulle kunde vi ta linbana av den gamla typen med två vagnar på spår. Ned igen hade vi tänkt ta hissen men när den visade sig kosta över 5 EUR så valde vi att gå i stället. Så småningom kom vi tillbaka till vårt hotell under den gamla borgen. Eva skulle landa klockan sex men var försenad så vi gick till en restaurang där vi sedan blev sittande ganska länge innan Eva till slut hittade oss, hungrig och trött efter en lång resdag.

Dagen därpå tog vi en kortare promenad innan vi körde Anders till flygplatsen. Vi passade sedan på att utnyttja bilen för att besöka den gamla murtomgärdade staden Óbidos på väg tillbaka till båten. Fantastiskt fin gammal stad innanför välbevarade murar. Även här mycket turister. Vi tog en promenad runt hela staden uppe på stadsmuren. Stundtals lite läskigt då det var smalt och helt utan räcken eller andra skydd.

Fredagen blev en lugn dag på båten med lite proviantering mm. På lördag var prognosen vågor på över fyra meter och stängd hamn fram till måndag. Lite retfullt eftersom det både lördag och söndag skulle blåsa nordliga fina seglingsvindar. Vi tänkte att då tar vi lördag i Aveiro och söndag i Coimbra. Men det visar sig att tåget till Aveiro går via Coimbra så det blir återigen båda städerna på en dag. Nu i lite lugnare tempo, tågresan tar betydligt längre tid än bilen.

Lunch i Aveiro och promenad på stan. Sedan tåg till Coimbra (tåget går ända in till gamla stan). Coimbra har sina rötter som romersk stad. Sedan tog morerna över men redan på 11-hundratalet var staden i kristna korsriddares händer. Här grundar så Alfonso Henriques Portugals första huvudstad 1139. Staden ligger vid floden Mondego som då utgjorde gränsen mot Morerna. Sakta drevs dessa söderut tills Portugal fick sina nuvarande gränser. 1255 flyttas huvudstaden till Lissabon och 1537 flyttade universitetet från Lissabon och in i det gamla slottet i Coimbra. Vissa delar av slottet har fortfarande moriska murar från 1000-talet. Fantastisk utsikt över floden från universitetet.

Coimbra är också födelseorten för den Portugiska Fadon, med sina romantiska kärleksballader. De lärde tvistar om det var Brasilianska studenter eller studenter från Lissabon som börja på mitten av 1800-talet men startade gjorde den och har sedan genom åren utvecklats och anpassats efter sin tid. Naturligtvis skulle vi lyssna på fado och det gjorde vi på en liten privat klubb. Två fantastiska musikanter på portugisisk respektive klassisk gitarr och en fadosångare som nästan vred sig ut och in i sin inlevelse. Sedan blev det härlig mat på ett fantastiskt litet ställe som gitarristen (som också var biljettförsäljare och delägare i klubben) rekommenderat.

I dag har vi varit på en liten cykeltur med picknicklunch och förberett lite inför morgondagen. Nu känns det som om det är dags att dra vidare söder ut. Förhoppningsvis är hamnen öppen i morgon bitti så att vi kan gå ut. Prognosen är ganska lite vind och vacker väder. Då kan det ta ett tag att segla till nästa hamn, Nazare, som ligger knappt 40 sjömil söderut.

Vi satt och pratade med våra två engelska båtgrannar medan solen gick ned i dag. En av dem åker till Lissabon för att flyga hem men den andra båten planerar att segla söderut i morgon så förhoppningsvis får vi lite sällskap på havet.