Gironde

I går fick vi en omväxlande dag. Vi började med att lämna Rochefort halv nio i regn. Frukost i sittbrunnen under taket medan vi körde nedför floden. Strax innan mynningen var floden rak och vi kunde sträcka ut mot Fort Boyard i uppehållsväder. Men, sedan kom regnet med kraftig vind som raskt vred emot och sedan skralnade. Så inom en timme hade vi rullat in och ut rev i både storsegel och genua.

Fin kryss ut mot fortet och sedan vidare till udden på Ile D’Oleron som vi rundade. Strax efter udden var det dags att bestämma sig. Segla mot Spanien eller gå in mot Bordeaux. Risk för sen ankomst dagen därpå samt ojämn och ganska hög sjö avgjorde valet. Vi föll av och kunde sätta genaker. Seglade 8,5 knop som mest men vinden friskade och vred emot så efter ca en timme fick vi rulla in. Gjorde bra fart med stor och genua också.

Då var det dags att prova nya draget till havsfiskespöet. Efter en stund högg det till och vi fick nästan upp en ganska stor firre men det kom loss från kroken fem meter bakom båten till stort förtret. En halvtimme senare nappade det igen och denna gång var vi bättre förberedda. Det gäller att få ned farten så vi faller av och rullar in genuan, Sedan kan fisken sakta och försiktigt tas in med spöet för att sedan lyftas ombord för hand. Denna gång gick det bra och vi fick en bonito (liten tonfisk) på ca två kilo.

Vi gungade sedan vidare in mot Gironds mynning. Ett slingrigt och strömt inlopp. Vi hade som tur var strömmen med oss. Kom till slut in i Royan vid niotiden efter en lång dag och ca 70 sjömil på havet. Förtöjde och gick raskt iland och åt middag. Ingen orkade börja laga mat ombord.

I dag lämnade vi hamnen vid elva för att hinna tanka innan vattnet blev för lågt. Hamnvakten tyckte vi skulle gå mellan halv tolv och tolv och vi kom ut utan problem kvart i. En stor fiskebåt låg vid bränslebryggan så det var med mindre än en meters marginal i för och akter vi lyckades förhala oss in. Det var första tankningen sedan Jernsey för 40 dagar och 700 sjömil sedan så vi har klarat oss bra med våra segel. Egentligen hade vi inte behövt tanka nu heller men vi ville gärna ha full tank innan seglingen ned till Spanien om det skulle vara lite vind.

Vi seglade mot strömmen till andra sidan floden där vi ankrar för lunch på vår egenfångade bonito som räckte till fyra stora portioner. Och i väntan på medström. Vi seglar just nu halvvind uppför floden Girondes yttre delar. Lite märkligt att vara på en flod och inte se land i fören. Vi har ca 20 sjömil kvar till Pauillac där vi tänker tillbringa dagen bland vingårdarna i Medoc i morgon.