Moules frites

Så kom vi till Nieuwport i Belgien i eftermiddags. Vad göra om man bara är där en kväll och är hungrig? Ja, valet blev som ni förstått enkelt.

Vi började dagen vid sjutiden. Frukost och sedan upp till hamnvakten som lyst med sin frånvaro hela eftermiddagen i går. Jo då, han kunde öppna bron kvart över åtta och vi kunde puttra ut. Oturligt nog krånglade datorn och då kunde man inte betala, så synd…

Ute i kanalen väntade ett antal broar. Vi pratar med brovakten, som man nu för tiden aldrig riktigt vet var de finns någon stans, och får reda på att nästa ”blå våg” börjar precis 08:36. Att det sedan stor 08:37 på den elektroniska skylten och att det i praktiken inte blev förrän 08:42 är en annan sak. Det visar sig att vi haft tur. Man kommer bara söderut en gång vare annan timme och vi kom med första ”vågen”.

Strax efter 10 och efter en äventyrlig slussning går vi ut i havet vid Vlissingen. Det började med en fransman som gick in först och la sig nästan mitt i slussen så vi kom för långt bak. Efter oss en holländare i 55 fots klassen på tvären som inte var glad. Till slut förhalade vi oss fram bredvid fransosen och alla 5 båtar kom med i slussningen. Medström 2-2,5 knop ut på Westerschelde. En tag tillräckligt med vind för att segla. Sträckbog med över två knop som knuffar en rakt mot vinden är en märklig känsla.

Efter en stund skralnar vinden så vi kör till pirarna utanför Zeebrugge där vi kan falla av så pass att vi sträcker söder ut trotts svag vind. Men den ökar och efter ett tag har vi god gång nästan åt rätt håll i sjöbrisen. Ett tag känns det som vi skulle ränna upp på sandstranden i våra 7 knop men som sjöbris gör så vrider den mot nord och vi kan mot slutet slacka lite i skoten. Fantastisk segling med 6-7,5 genom vattnet plus lite medström.

För en gångs skull var strömmen med hela vägen. När vi rullar in utanför Nieuwport börjar den sätta svagt österut men vattnet är stigande så vi får en knop med in genom det långa hamninloppet. Vi lägger oss i KYCN hamnen eftersom vår favorit från förra gången, flygvapnets klubbhamn, inte hade bryggorna klara för säsongen ännu. Också en bra hamn och närmare till affär och staden.

2 reaktioner på ”Moules frites”

  1. Hej!
    Det var vinkokta musslor i grytorna, ett rejält lass och jättegoda.
    Kramar
    Eva o Håkan

  2. Hej! Vi ser att Eva har sina glasögon på sig och förstår att tågresan var lyckad.Nu undrar vi vad det var i de stora djupa faten eller grytorna som ni hade framför er vid middagen? Var det månne musselsoppa?Roligt att ni har det bra på er seglats och vi följer er med stort nöje.God fortsättning!
    Birgit och Gerhard

Kommentarer är stängda.