Mot Jylland

Uppe med tuppen igen och lämnar bryggan vid sju. Fin medvind men lite kyligt. Betydligt friskare en bit ut så det blir frukost med lite mer sjögång än i går. Vi gör sedan god fart söderut i frisk ostan. Tyvärr motström på mellan en och nästan två knop så vi snittar inte mer än fem knop.  Vi passerar vår första vindkraftpark ca 10 nm sydväst om Anholt. Vi får göra en liten men inte allt för besvärande omväg runt östra hörnet. Så småningom vrider vinden på nordost och avtar. Plattläns vidare i minskande fart. Det blir till och med motorgång en stund – men batterier behöver ju laddas…

När vi ska runda upp mot Ebeltoft för att söka lä för vinden får vi en frisk sträckbog med lite rev i 10 – 13 m/s. Lägger oss i norra hamnen vid kaj med vinden in lite från sidan. Hoppas den går mer mot ost i morgon, då går det lättare att komma ut. Pratar med grannbåten, en Norsk motorbåt. De har legat här sedan i söndags och väntar på att vind och sjö ska lägga sig så att de kan fortsätta norrut. Förmodligen kommer de inte iväg förrän på lördag som prognoserna ser ut i dag. 

Det känns väldigt lockande att äta i land efter en lång dag på havet. Stjärneskud och en öl smakar gott på hamnkrogen. Sedan blir det promenad i Ebertoft, en av Danmarks mest välbevarade gamla köpingar med rötter från elvahundratalet. Fina gamla hus och kullerstensgator. I hamnen ett skeppsmuseum som ser riktigt intressant ut.