Menorca midsommarafton

I går gick vi från Mallorca. Det är ca 30 sjömil över till Menorca, som att segla till Skagen ungefär. Vi började i bleke med mortorgån men efter några timmar kom vinden från norr och vi fick en fin öppen sträckbog över.

Nu ligger vi i en vik på sydsidan Menorca som heter Cala Son Saura. En fin obebodd vik med sandsteränder och en del båtar. Kristallkart vatten och både i går och i dag har vi sett en rocka simma förbi strax över botten. Här har vi (till slut) träffat svenska båten Wilma med Fredrik och Helena ombord. De var över på lite öl och vin i går.

I dag har vi haft en blandad dag. Vi fick hjälp av Fredrik att lösa vår nya toa problem. Slangen mellan toa och den nya vakuumenheten var igensatt = totalstopp = ingen toa. Det blev att montera ned toa och sedan plocka ut slangen, 5 meter lång. Vilket föregicks av en hel del urplockande av facken i kölsvinet. Naturligtvis satt stora pluggen mitt på slangen. Som tur är kan vi skruva på en kniv (Tack Karl-Henrik) på vår båtshake och med den kunde vi borra ur proppen från båda sidor. För att sedan rensa från beläggningsar och annat elände bankades slangen med hammare varefter vi drog en stump 8 mm kätting fram och tillbaka som rensband.

När slangen var rensad började återmonteringen. Inte helt enkelt att tråckla in slangen men det gick- Vi ändevände den för att inte få böjarna på samma ställen och inte skava i samma hål. Båtens tidigare ägare, eller möjligen det varv som hjälpte dem, hade inte satt i nya packningar i toa utan bara kletat på tätningsmassa. Efter en hel del rensande och rikligt med Sikaflex kunde vi montera ihop toa.

Sen blev det midsommarfest på Goodvibes med Wilma (Helena och Fredrik) samt deras vänner Jon, Margriet och ensamseglade Susan. Midsommar firades ordentligt och vi lärde dem både små grodorna och helan går och åt matjessill, Jansson och små köttbullar. Väl tillkaka till Sally hade Sikan torkat och vi kunde med stor glädje konstatera att toan funkade utmärkt – viken lättnad.