Två dränkta katter

Ja, när vi slog för sista gången och kunde ligga upp hamninloppet till Cherbourg så kände vi oss som två dränkta katter. Intressant vad som händer med sjön när strömmen på två knop och vi själva försöker ta oss mot 10 m/s västlig vind från atlanten. Det blir inte direkt lugnt! I dag har vi fått testat alla nya tätningar, ventiler och luckor. Det mesta funkade liksom självlänsarna i sittbrunnen.

Just nu bara problem med doradoventilen i förpiken som släpper in en liten skvätt vatten var gång sjön kommer rullande över fördäck. Vi torkade upp en dryg liter under durkarna när vi kom i hamn. Som tur är (eller planerat?) sitter ventilen akter om kojerna.

Det började bra när vi lämnade Saint Vaast vid tolvtiden i dag. Solsken, medström och medvind. Således shorts och vindjacka. Vi hade läst i boken om att det kunde bli otrevliga överfall när strömmen mötte västvind vid Pointe de Barfleur. Rekommendationen var att hålla ut 3 sjömil. Men vi hade ju sydväst så vi tänkte att det går nog bra. Det gjorde det inte. Uppe vid udden vred vinden emot och sjön växte sig krabb. Vi föll av lite och försökte på så sätt hålla ut en bit. God gång med 7 knop genom vattnet och 9 knop över grund – men lite skvättigt och guppigt.

Efter ett tag ser vi framför oss ett betydligt lugnare hav. Efter att ha passerat en tydlig gräns växlar strömmen från 2 knop med till en knop mot, vi har kommit ut från vikens bakströmmar och till huvudfåran i kanalen som vänder senare. Vi skotar hem för kryss och får fin segling till strömmen vänder. Vinden är nu uppe i närmare 10 m/s och vi har revat storseglet. Den ökar ytterligare samtidigt som sjön blir krabb när strömmen tar fart. Till sist ser vi ingen annan råd än att också rulla in genuan även om det kostar både höjd och fart.

Sjön är som värst när vi behöver göra några korta slag nordväst ut. Ett antal sjöar bryter över båten och vi blir ordentligt blöta. Fördelen med shorts och vindjacka i detta läge begränsas nu till att de torkar ganska fort i solen – tills nästa sjö bryter över oss. Efter ett par blöta timmar kan vi styra in i marinan i Cherbourg. Vi spolar bort allt salt från båten och sedan av oss själva i härligt varma duschar. De flesta marinor här inkluderar duscharna i avgiften vilket innebär att man kan stå länge och njuta.