Stuvar och kölsvin

De som säger att det aldrig blir vatten i båten har inte seglat tillräckligt länge. Hur noga man än är med underhållet så kommer det förr eller senare att komma in vatten. Uppifrån eller nerifrån, utifrån eller inifrån, läckage eller kondens, sött eller salt det spelar ingen roll – blött blir det.

För att hålla lite torrare i stuvarna där vi lägger saker direkt mot skrovet har vi lagt in plastplattor. Vi köper dem på Rusta för små pengar, vi tror de egentligen är tänkta för betonggolv. De funkar utmärkt i båten och kan lätt skäras (med en vanlig träsåg) till att passa i facken. Det började med att vi la dem i däcksstuvarna. Där är det ofta lite vatten i botten och en centimeter skiva gör gott för att inte tamparna ska ligga och suga upp vatten på botten. Det har senare utökats till alla stuvar under durkarna och många stuvar under kojerna.

Nu har vi inte längre konservburkar som rostar eller vinflaskor utan etikett.

Här kommer ett tips för symaskinen som vi fått av vänner, kanske mest för torra stuvar. Vi har inte testat ännu men det låter som en bra idé. För oss är det inte lika aktuellt eftersom vi nästan alltid har våra få stuvutrymmen knôfulla. Men vi får ta till lite handdukar ibland när det trotts detta skramlar. Så här skriver de.

”Jag ogillar verkligen när det skramlar i båten när vi seglar. Vi har därför sytt ett antal (20-25 ?) korvar i olika storlekar, typ 7*25 cm, som vi sen halvfyllt med akvariesand. De petar vi in överallt där det inte är helt fyllt och det kan skramla. Vinflaskorna, glasskåpet, skafferiet, ja, överallt där vi har skåp som inte är riktigt fyllda.”

2 reaktioner på ”Stuvar och kölsvin”

  1. Vi använder liknande plastmattor i botten på kylen där det kan bli lite vatten ibland.

Kommentarer är stängda.