Mahon

Nu har vi legat några dagar i Mahon, Menorcas huvudstad. En trevlig stad med lång historia. Första dagarna ägnade vi en hel del tid och energi till att försöka lösa problem med vår autopilot. Autopiloten är vår tredje besättningsman och ovärderlig för oss när vi seglar längre sträckor. Med den är det inga problem att sköta segel och navigation ensam. Utan den blir man mer eller mindre bunden till att styra.

Det synbara fel vi hade var att vår elektroniska kompass inte längre visade rätt kurs. Vi kontrollerade kablar och började sedan koppla bort komponenter från vårt ganska komplexa system av instrument. Det visar sig då att vår GPS antenn verkar vara boven i dramat. Den har inget med kompassenen att göra men har förmodligen skickat ut skräp till de övriga enheterna. Med den bortkopplad funkar allt som det ska igen, förutom att vi inte längre har någon position.

Det blir till att köpa en ny GPS. Den kan inte kopplas direkt till våra Raymarin instrument, de är för gamla. I stället kopplar vi den på vårt moderna NMEA 2000 närverk som har en liten enhet (MUX) som översätter till (och från) det gamla systemet. Tyvärr får vi inte alla funktioner men positionen kommer i alla fall in på plottern. Vi provkör sedan resterande dagar vid kaj och allt verkar OK.

Vi ligger lägst in i den djupa fjorden – tillsammans med ganska många andra…

I går var vi turister på stan. Vi strosade runt och var bl a inne i katedralen och lyssnade på orgelkonsert. I den gamla fiskmarknaden säljs fortfarande fisk men halva huset har blivit tapasrestaurang. Där fick vi en god lunch på fisk- och skaldjurstapas.

Vi tyckte det var krångligt med våra instrument. Den här gubben har betydligt fler trådar att hålla rätt på.

Anledningen till att vi stannat såpass länge är att vi ville vänta tills ett oväder blåst förbi. Natten till idag har det blåst ordentligt i hamnen. Ute på havet har det varit halv storm. Men nu har det lugnat sig och vi räknar med att sjön lägger sig under natten så att vi kan segla mot Mallorca i morgon.

2 reaktioner på ”Mahon”

  1. Ja, nu går det undan. Vi försöker segla västerut när väder och vind passar. Ser att ni också dragit upp tempot. Det gäller att inte blåsa bort innan man kommer till sin vinterhamn.
    Kramar E&H

Kommentarer är stängda.